Kraker Kees

Op internet zoeken naar oude vrienden en klasgenoten voelt als met een webcam kijken naar een reünie; Je neemt deel maar de andere deelnemers zijn niet op de hoogte van je aanwezigheid. Op zoek naar een oude schoolvriend vond ik geen informatie over hem, maar wel over zijn broer Kees. Kees is op internet bekend als “keesjemaduraatje” ofwel kraker kees. Kees houdt een boeiende weblog bij en heeft enkele interessante artikelen in Trouw geschreven over de Amsterdamse kraakbeweging (En toen moest het grootkapitaal eraan geloven De verwording van de kraakbeweging, de mooiste tijd van mijn leven)

Rokin 30 April 1980 

Ik heb mooie herinneringen aan de tijd dat ik met Dirk Jan, de broer van Kees op de lagere school zat. We maakten veel lol met elkaar, lazen autobladen en strips, dreven onze ouders tot wanhoop omdat we samen waanzinnig druk waren en ik hoorde bij hem thuis voor het eerst Bob Marley and the Wailers. De ouders van Kees en Dirk Jan hebben het waarschijnlijk niet gemakkelijk gehad met het opvoeden van de in totaal 4 jongens.

Kees was actief in het jongeren-centrum in Castricum. Er hingen thuis in mijn herinnering affiches van activiteiten en Kees had in gangen en toilet op diverse plaatsen het “krea” teken op de muur gekalkt. Kees ging later studeren in Amsterdam en ik herinner me de verhalen van Dirk Jan over de kraakpanden waarin hij woonde. Kees werd tijdens de kroning van Beatrix opgepakt omdat hij DE rookbom had gegooid. (zie IISG  foto´s en nettime maillist archief )

Dirk Jan had voordat hij bij mij op school kwam al 2 andere lagere scholen achter de rug waar hij als onhandelbaar bestempeld en van school gestuurd was. De oudste broer van het gezin was nog de meest rustige maar had wel een keer op het voetbalveld een tegenstander knock-out geslagen.

De jongste broer is Alfred. Alfred was op zijn 13e als behoorlijk uit de kluiten gewassen. Hij was punk en wilde dat thuis ook duidelijk laten blijken door keihard plaatjes te draaien in de huiskamer in aanwezigheid van de rest van de familie. Alfred kalkte ook graffiti op muren in het station en op andere plekken, werd dan door de politie aangehouden en vastgezet. Dat hij nog pas 13 jaar was geloofde men pas nadat er contact was geweest met vader of moeder. Alfred is als ik me goed herinner op 13 jarige leeftijd van huis weggelopen en in een kraakpand in de buurt van zijn broer Kees gaan wonen. Alfred heeft later een documentaire gemaakt over zijn tijd als punker ( zie: nederpunk.punt.nl ) Een familie dus die doet denken aan “The young ones”. Maar vooral ook een familie die me doet terugdenken aan mijn eigen jeugd en idealen maar daarover de volgende keer meer.

Deel dit artikel:
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • LinkedIn
  • Add to favorites

Een gedachte aan “Kraker Kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *