Fietsen naar je werk

Ik probeer 1 á 2 maal in de week het nuttige en het aangename te verenigen en op mijn fiets naar mijn werk te gaan. Toen ik er mee begon werkte ik nog in Alphen aan den Rijn en was ik vooral verbaasd om te merken dat de routes buiten de bebouwde kom vele malen beter zijn. De route van Delft naar Zoetermeer was indertijd bezaaid met stoplichten, haakse bochten en hobbelige tegelpaden terwijl het stuk van Zoetermeer naar Alphen grotendeels voerde over vrije, rechte en gladde fietspaden. De afgelopen jaren is er veel verbeterd op deze route o.a. door een nieuwe fietstunnel en fietsroute. Maar ik fiets helaas niet meer naar Alphen…

Na enkele jaren in Amsterdam gewerkt te hebben waarbij ik af en toe naar Leiden fietste en met mijn broer naar Amsterdam mee reed fiets ik sinds begin 2009 naar Den Haag. Voor deze route heb ik vanaf Delft de keus uit de kortste route (16 km) die door Delft centrum en langs de vliet voert of een wat landelijker en prettiger route langs de Delftse Hout (18 km).

Er wordt regelmatig gehakt en gebroken op de fietspaden die ik onderweg tegenkom. Het afgelopen jaar is er op de route altijd wel op één plek wat opgebroken geweest waarbij er meestal weinig rekening werd gehouden met fietsers. Dit leidde tot vragen en ergernissen als “wat is de kortste route langs deze afsluiting?” en “zal ik lopen of doorfietsen met kans op een lekke band?”. Fietsen in Nederland is vooral recreatie en als er al een wat beter fietspad ligt is dat om te zorgen dat schoolkinderen zonder al teveel kleerscheuren van huis naar school kunnen fietsen. Andere ergernissen naast opgebroken fietspaden zijn groepen nordic walkers en haakse bochten.  Er zijn uiteraard ook anderen die op internet fiets ergernissen lijstjes maken.

Maar soms lijkt er wat hoop te zijn op verbetering. Zo zijn er plannen voor fiets snelwegen in Nederland en zijn er routeplanners. Hierbij enkele informatieve, aardige en behulpzame links:

 1. Artikel over overheidsplannen voor snelle fietsroutes.
 2. Project fiets filevrij van de fietsersbond en de overheid.
 3. Site met doorgaande fietsroutes in Nederland.
 4. De aardige maar zeker niet optimale routeplanner van de fietsersbond.

En dan ook nog maar de meest praktische/aardige site: het regent bijna nooit en de meest onpraktische en waardeloze site (want waar liggen die knooppunten in godsnaam?): De fietsknooppunten planner!.

Enhanced by Zemanta
Deel dit artikel:
 • Print
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • LinkedIn
 • Add to favorites

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *